Tatbikat senaryosuna göre, Bolu merkeze bağlı Çamyayla köyü merkezli meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremden Bolu ve çevre iller etkilendi. Bolu’da 14 bin 544, Düzce’de 1.110 ve Sakarya’da 4 bina olmak üzere toplam 15 bin 658 yapı yıkıldı; 2 bin 680 can kaybı yaşanırken, 5 bin 59 kişi ağır yaralandı.
Depremin ardından AFAD tarafından “3. Seviye Afet” ilan edilerek, bölgeye çevre illerden çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Ekipler, Bolu ve çevresindeki illerde belirlenen sahalarda çeşitli kurtarma ve arama çalışmalarını yürüttü. Kürkçüler Mahallesi’nde bulunan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi enkazında arama kurtarma çalışmaları yapılırken, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı önlemler alındı. Bolu Anadolu Sosyal Bilimler Lisesi’nde de kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.
Tatbikat süresince, çevre illerde de deprem kaynaklı yıkım ve patlamalar gibi olaylara karşı eş zamanlı müdahale yürütüldü. 24 saat süren tatbikatla, ekiplerin koordinasyonu ve afet yönetim süreçlerinin nasıl işlemesi gerektiği kapsamlı bir şekilde test edilmiş oldu.
“Tatbikat, Afet Durumunda Hareket Tarzımızı Göstermiş Oldu”
Bolu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki tatbikat alanını ziyaret eden Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, AFAD Koordinasyon Tırı’ndan çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Vali Aydın, tatbikatın Bolu dahil 7 il ve 39 ilçeyi kapsadığını belirterek, senaryo gereği ilk koordinasyon toplantısının saat 10.55’te 112 Merkezi’nde yapıldığını söyledi. Aydın, “Tatbikat sayesinde afet durumunda nasıl hareket etmemiz gerektiğini ve eksiklerimizi görme fırsatı bulduk. Destek veren tüm ekiplerimize teşekkür ederiz.” dedi.
Aydın, tatbikatta AFAD’ın BAHA Otonom Bulut Altı İHA’larının da kullanıldığını belirtti. “Bu insansız hava araçları, hasar tespiti ve koordinasyon açısından büyük kolaylık sağladı. HAVELSAN tarafından üretilen ve termal kameralarla donatılan bu araçlar, afet yönetiminde büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
Düzce’deki Çalışmalar
Düzce’de de senaryoya göre 1.110 binanın yıkıldığı tatbikat, daha önce kontrollü yıkımı yapılmış 10 binanın enkazında gerçekleştirildi. Enkaz alanında yaralıları simgeleyen maketler, kurtarma ekipleri tarafından çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.
Düzce Valisi Selçuk Aslan, tatbikata 356 arama kurtarma personeli ve 140 aracın katıldığını belirterek, tatbikatın kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının afetlere karşı tepki sürelerini ölçmede önemli bir rol oynadığını ifade etti.