Yapay Zekanın Geldiği Nokta

Yapay Zekanın Geldiği Nokta
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A+ A-

 

Öncelikle yapay zekanın tanımı şudur; Yapay zeka,makinelerin insan benzeri düşünme, öğrenme ve problem çözme yeteneklerine sahip olmasını sağlayan bir teknoloji dalıdır. Bugün, yapay zeka, sağlık, eğitim, finans, ulaşım gibi birçok  alanda olağanüstü sonuçlar çıkartıyor.

Yapay zeka, son yıllarda teknolojinin en dikkat çeken alanlarından biri haline geldi. Sağlıktan eğitime, ulaşımdan sanata kadar birçok sektörde sükse yaratan bu teknoloji, aynı zamanda toplumumuzun  merkezine oturmuş durumda. İnsan hatalarını minimum seviyeye indiren  ve süreçleri hızlandıran,bir nevi insanların eli kolu olan yapay zeka fırsatlarla dolu bir dünya vadediyor. Ancak bu vaatlerin arkasında büyük sorumluluklar ve ciddi riskler yatıyor.

Diğer yandan, yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkileri de büyük bir tartışma konusu. Otomasyonun,yapaylığın,hazırcılığın hızla yayılması, birçok mesleği tehdit ederken, yeni iş alanlarının doğmasına da kapı aralıyor.  Yapay zekanın geleceği, sadece teknolojik değil, aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve kültürel bir dönüşümü de beraberinde getiriyor

Yapay zeka,ne kadar işlevsel ve akılcı bir teknik olsa bile kötü düşüncelerin ellerinde adeta bir saatli bombaya dönebilir durumda.Örneğin; Yapay zeka, sadece teknoloji dünyasını dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda ciddi etik soruları gündeme getiriyor. Özellikle, veri güvenliği, mahremiyet ve yapay zekanın karar alma süreçlerinde tarafsız olup olmadığı gibi meseleler önem kazanıyor.Ya da sosyal medyada hiçbir doğruluğunu bilmediğimiz aslında gerçek ve doğru sandığımız şeylerin ardında  inanılmaz yapaylıklar olabiliyor ya da toplumumuzun okur yazarlık ve odak süresini fazlasıyla düşürebilir vaziyette.

Bu noktada yapay zekaya nasıl yaklaşmamız gerektiği sorusu önem kazanıyor. Belki de çözüm, bu teknolojiyi sadece üretmekte değil, onunla birlikte yaşamanın yollarını öğrenmekte yatıyor. İnsan merkezli bir yapay zeka anlayışı geliştirmek, hem fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek hem de riskleri minimuma indirmek açısından hayati bir öneme sahip.

Yapay zeka, doğru ellerde insanlığın en büyük yardımcısı olabilir. Ancak teknolojiyi kontrol etmek, onun bizi kontrol etmesine izin vermemekle mümkün. Onun bizi değil,bizim onu kontrol altında tutmamız gerek.Gelecek, yapay zekayı nasıl şekillendireceğimize ve gelistireceğimize bağlı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.