BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

- Telegram
Bayram kelimesi Kåşgarlı Mahmud'un tesbitine göre kelimenin aslı Farsça bezrem/bezrâm )برام/ بذرم olup "sevinç ve eğlence günü" demektir ve beyrem/bayram telaffuzu Oğuzlar'a aittir (Divânü lugāti't-Türk Tercümesi, I, 263, 484; III, 176). (Arapça'sı iddir el-ıyd)
Hz. Peygamber (sav) Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde Medinelilerin kutladıkları iki bayram bulunuyordu. Hz. Peygamber (sav) bu bayramları Ramazan ve Kurban Bayramları ile değiştirmiştir. Enes!in dilinden bu iki bayramın değiştirilmesi şöyle anlatılır: "Hz. Peygamber (sav) Medine'ye geldiğinde halkın eğlence ile geçirdiği iki gün vardı. Hz. Peygamber, "Bu iki günün özelliği) nedir?" diye sordu. "Cahiliye döneminde o günlerde eğlenirdik." dediler. Bunun üzerine Resûlullah (sav) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah sizin için o günleri onlardan daha hayırlı olan Kurban ve Fıtır (Ramazan) bayramlarıyla değiştirdi". (Ebû Dâvûd, Salât, 239)
Peygamberimiz bayram namazında normal namaz tekbirlerine ilave tekbirler alır, namazda A'lâ ve Gāşiye sûrelerini okur, ardından bayram hutbesini irad ederdi. Bayram namazından önce başka namaz kılmayan Hz. Peygamber, bayram namazını kılıp evine döndükten sonra iki rekât namaz kılardı. Kurban Bayramı'nda ilk iş olarak namaz kılar sonra kurbanını keser ve "Böyle yapanlar, sünnetimize uygun davranmış olur." buyururdu.
Bayramlar neşe ve sevinç günleridir. Bir ay boyunca midesiyle, gözüyle, kulağıyla. gönlſtyle ve diğer azalarıyla oruç tutan Müslümanlar, bu gün Allah'ın emrine uygun olarak davranmış olmanın verdiği iç huzuru yaşamakla asıl bayramı kendi içlerinde yaşamış olacaklar. İbadetlerin zahmeti gider mükafatı kalır, günahların zevki gider azabı kalır. Ebedi olanı fani olana tercih edenler daima kazanır. Şimdi Ramazan ayında kazandığımız namaz. sadaka, günahlardan sakınma gibi güzel hasletleri Ramazandan sonra da devam ettirmek için niyet etmeli, en büyük bayrama hazırlık yapmalıyız. Nedir en büyük bayram? Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki: "Oruçlunun iki sevinç am vardır: Birincisi iftar ettiği zaman, ikincisi de Rabbine kavuşup da orucunun mükafatını aldığı zaman" (Buhari, Savm, 9; Müslim, Sıyam, 163). İmtihan geldiğimiz şu fani dünyada ebedi hayatımızı kurtarmak için yapacağımız hazırlık Ramazan mektebinde kazandıklarımızı devam ettirmekle mümkün olacaktır.
Dünyayı İyilik Değiştirecek İçerisinde yaşadığımız dünya maalesef kimilerine öre cennet gibi bir yer iken kimilerine göre cehennem gibi bir yer haline geldi. Oysa Allah'ın dünyada insanlar için yarattığı imkanlar bütün insanlığa kıyamete kadar yetecek düzeydedir. Fakat birtakım İnsanlar kendi çıkarları uğruna hiçbir ahlaki değeri tanımaksızın öldürmeye, saldırmaya ve yağmalamaya devam ediyor. Bugün Filistin'de, Doğu Türkistan'da, Afrika'da Avrupa'da yaşanan dramlar, soykırımlar bunun en bariz göstergesidir. Bugün dünyadaki bu kadar zulmün ve haksızlığın tek ilacı İslam'ın kutlu mesajının gönüllerde yer bulması ve insan hayatının her alanına yansımasıdır. İslam mahza iyiliktir. Bu iyilikten bütün insanlık yararlanmalıdır. İnsanların huzur içerisinde yaşadığı bir dünya ancak bu şekilde mümkün. Sevgili peygamberimiz (sav) "Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz." (Tirmizi, Sıfatü'l-kıyâme, 59) buyuruyor. Bu söz dünyayı değiştirmeye ve dönüştürmeye yetecek bir sözdür. Fakat hayata geçmesi şartıyla.
Bu bayram ailemizle ve sevdiklerimizle bayram sevincini yaşarken bayramı bombalar altında karşılayan Filistinlileri, avuçlarına şeker konması gerekirken sevdiklerinin kanları ile avuçları ıslanan Gazze'li çocukları, çocuğunun parçalanmış bedenin arkasından çocuğum ölürken aç öldü diye feryad eden Filistinli anneleri de unutmayalım istedim. Dünyada zulmün ortadan kalması için iyilerin kötülerden daha çalışkan ve daha cesur olması lazım. En büyük bayrama kavuşmak dileğiyle...