CHP Milletvekili Türker Ateş’ten Eleştiri: “Bölgesel Teşvikler ve Ekonomi Politikaları Sanayi Sektörünü Zor Durumda Bırakıyor”

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Ateş, bölgesel teşviklerin haksız rekabet yarattığını ve SEGE kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yüksek faiz ve enflasyon politikalarının sanayiyi zorladığını belirtti.

CHP Milletvekili Türker Ateş’ten Eleştiri: “Bölgesel Teşvikler ve Ekonomi Politikaları Sanayi Sektörünü Zor Durumda Bırakıyor”
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A+ A-


CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine konuştu. Ateş, sanayi sektörünün sorunlarına dikkat çekerken, Türkiye’de üretim ve girişimciliğin önündeki engellere vurgu yaptı. Ateş, “Sanayi Bakanlığı’nın hazırladığı program, ülkemizin geleceği açısından bağımsızlık için büyük önem taşıyor. Ancak bu enflasyon, faiz ve döviz kuru ile sanayi sektörünün beklenen seviyelere ulaşması mümkün değil.” dedi.

Ateş, bölgesel teşviklerin yapısal sorunlara yol açtığını belirterek, “5084 sayılı Teşvik Yasası’nın ardından uygulanan bölgesel teşvikler iller ve firmalar arasında haksız rekabet yarattı. Teşviklerin ilçe bazına yayılmasını destekliyoruz ancak bu yapılar ilçelerde kümelenmeyi bozuyor,” ifadelerini kullandı. SEGE (Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları) kriterlerinin önemine dikkat çeken Ateş, “SEGE kriterleri gözden geçirilmeli, ilçelerde saha analizleri yapılmalı. Örneğin, Bolu’nun Kıbrıscık ilçesi gibi küçük ilçeler doğudaki birçok küçük ilçeden daha küçük ancak teşviklerde ön plana çıkmış durumda. Saha analizleri yapılmazsa, gerçekçi sonuçlara ulaşmak mümkün olmayacak.” dedi.

Ekonomideki yüksek faiz oranlarının sanayiyi olumsuz etkilediğini belirten Ateş, “Mart ayından bu yana dünyanın en yüksek ikinci faiz oranına sahibiz. Bu durum sanayi üretimini geri götürüyor; ağustos ayında sanayi üretimindeki daralma yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. Eğer bu faiz, döviz ve enflasyon politikaları değişmezse, sanayicilerimiz üretim yapamaz hale gelecek.” diye konuştu. Ateş, iş dünyasının temsilcilerinin de bu durumdan rahatsız olduğunu belirterek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’ın görüşlerine dikkat çekti.

Ateş, KOSGEB’in 2023 yılı faaliyetlerine de değinerek, “KOSGEB, KOBİ’lere destek verme hedefini 140 ürün olarak belirlemişken, yalnızca 30 ürüne destek verebildi. Yüksek teknoloji ve yerli üretim desteklenmeli ancak mevcut politika hedeflerinden sapma yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.