Göynük Kültür Evi, Bölgenin Kültürel Mirasını Tanıtıyor

Göynük Kültür Evi, Bölgenin Kültürel Mirasını Tanıtıyor
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A+ A-

Bolu’nun tarihi Osmanlı kentlerinden ve Cittaslow (Sakin Şehir) ağına üye olan Göynük’te, restore edilen Osmanlı mimarisi bir bina, bölgenin kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Göynük Kültür Evi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Kültür evi, iş insanı ve endüstriyel tasarımcı Harun Yüksel tarafından hayata geçirildi.


Bir yıl boyunca Bolu’nun Göynük, Mudurnu, Seben, Kıbrıscık ve Yeniçağa ilçelerinden derlenen çeyizlik ürünler, geleneksel kıyafetler, el işi örtüler, dokuma tezgahları, bakır kaplar ve toprak testiler gibi yaklaşık 500 eserin sergilendiği kültür evi, ziyaretçilere geçmişten günümüze bir kültür yolculuğu sunuyor.


Kadınların El Emeği Geleceğe Taşınıyor

Göynüklü iş insanı Harun Yüksel, bölgede doğalgaz dönüşüm işi yaptığı süreçte, esnaf ve halkla yaptığı görüşmelerde ilçeye kültürel bir alan kazandırma fikrinin ortaya çıktığını belirterek, kişisel antika koleksiyonunu da bu kültür evine dahil etti. Kültür evinde, cep ve kol saatleri koleksiyonu, Avrupa porselenleri ve Osmanlı döneminden kalan eski ev eşyaları da ziyaretçilere sunuluyor.

Göynük ve çevresinde halen eski geleneklerin yaşatıldığını vurgulayan Yüksel, kültür evinde özellikle kadınların hazırladığı çeyizlik ürünlerin dikkat çektiğini belirterek şunları söyledi:

“Çevre, uçkur, yağlık ve peşkir gibi geleneksel dokuma ürünleri burada sergiliyoruz. Yöremizde daha çok kadınlara ait el işçiliği ürünlerini bulabildik. Bunun yanı sıra bölgenin geçmişine ait eski tarım ve orman aletleri de sergilenen eserler arasında yer alıyor.”

Moda ve Kültür Bir Araya Geliyor

Endüstriyel tasarımcı kimliğiyle öne çıkan Harun Yüksel, kültür evindeki sergilerin sadece geçmişi yansıtmakla kalmayıp, gelecekte farklı projelere de ilham vereceğini belirtti. Yüksel, yerel motifleri ve desenleri modern kıyafet tasarımlarına entegre ederek geleneksel mirası yaşatma hedefinde olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Burayı müze gibi kurduğumuzda fark ettik ki çok fazla desen ve motif var. Bu desenleri moda tasarımına entegre ederek Türkiye ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kültürel mirasımızı modern tasarımlarla geleceğe taşımayı planlıyoruz.”


Tarihi Cezaevi Binadan Kültür Evine

Göynük Kültür Evi’nin bulunduğu bina, yaklaşık 200 yıllık bir Osmanlı yapısı. 1970’li ve 80’li yıllarda cezaevi olarak kullanılan bina, daha sonra konut olarak değerlendirildi. Harun Yüksel, 10 yıl önce satın aldığı binayı restore ederek kültür evi olarak hizmete açtı.

Kültür evine girişlerin ücretsiz olduğunu belirten Yüksel, bugüne kadar aldıkları olumlu tepkilerin kendilerini çok mutlu ettiğini vurguladı. Yerel halk ve şehir dışından gelen ziyaretçiler, mekandan ilham aldıklarını ve benzer girişimlerde bulunmayı düşündüklerini dile getiriyor.

Göynük Kültür Evi, bölgenin geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasını keşfetmek isteyen herkesi ağırlamaya devam ediyor.


 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.