Göynük'teki Orman Yangınının Söndürme Maliyeti 780 Milyon TL'yi Buldu

Bolu İl Özel İdaresi Genel Meclisi Kasım ayı toplantısında Göynük ilçesinde meydana gelen büyük orman yangınının boyutları, söndürme maliyeti ve gelecekte alınacak önlemler ele alındı. Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu’nun sunduğu rapora göre, yangının söndürülmesi 780 milyon TL’ye mal olurken, toplam 3.400 hektarlık alan büyük zarar gördü.

Göynük'teki Orman Yangınının Söndürme Maliyeti 780 Milyon TL'yi Buldu
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A+ A-

Bolu İl Özel İdaresi Genel Meclisi Kasım ayı toplantısında Göynük ve Gerede ilçelerinde meydana gelen büyük orman yangınlarının boyutları, söndürme maliyetleri ve gelecekte alınacak önlemler ele alındı. Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu’nun sunduğu rapora göre, iki yangında toplam 4.600 hektar ormanlık alan zarar görürken, söndürme maliyetinin 780 milyon TL olduğu belirtildi.

Göynük’te Üç Gün Süren Yangın Büyük Tahribata Yol Açtı
Göynük ilçesinin Bekirfakılar Köyü mevkiinde 15 Ağustos 2024 tarihinde başlayan orman yangını, sıcak hava ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. 140 arazöz, 1.700 orman personeli ve köylülerin de aralarında bulunduğu toplam 3.000 kişi yangına müdahale etti. Üç günün sonunda kontrol altına alınan yangının ardından 3.400 hektarlık alan zarar gördü.

Yangın sonrası bölgede soğutma çalışmaları bir ay sürerken, zarar gören ormanlık alanda damgalama işlemleri başlatıldı. 2026 yılı ilkbaharında ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.

Gerede’de de 1.200 Hektar Ormanlık Alan Yandı
22 Ağustos’ta Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde başlayıp Gerede’nin Demirciler Köyü’ne sıçrayan yangında ise 1.200 hektarlık alan yandı. Yangın, yaylada bulunan 10 adet yayla evi ve köy camisinin tamamen yok olmasına neden oldu. Bölgede ağaçlandırma çalışmalarının 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Ekipman Eksiklikleri ve Önlemler Gündemde
Raporda, yangınlarla mücadelede ekipman eksikliğine vurgu yapılarak orman köylerine yangın tanklarının temini, yolların genişletilmesi ve yangına dayanıklı ağaç dikimi gibi önerilerde bulunuldu. Özellikle “yangın gönüllüsü” sisteminin yaygınlaştırılması gerektiği ifade edilirken, yangınlarla mücadelede vatandaşların daha aktif rol almasının sağlanması için eğitim ve tanıtım çalışmalarının artırılması gerektiği belirtildi.

“Can Kaybının Olmaması En Büyük Tesellimiz”
Her iki yangında da can kaybının olmaması teselli olarak görülse de, Göynük yangınında İl Özel İdaresi’ne ait bir adet dozerin alevler içinde kalarak kullanılamaz hale geldiği açıklandı. Yeni ekipman temini sürecinin devam ettiği belirtilirken, raporda yangına müdahale hazırlıklarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıda alınan kararla, orman köylerinde ve sınır mahallelerinde yangınlara karşı önlemlerin artırılması, doğal set oluşturmak amacıyla yol kenarlarına ceviz ve badem ağaçlarının dikilmesi gerektiği belirtildi.

Bolu İl Özel İdaresi Genel Meclisi’nin raporu, orman yangınlarına karşı kapsamlı bir mücadele programının gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.