Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı Bolu için açıklandı. Kümes yatırımlarıyla ilgilenen üreticilere müjde!
Revizyon ve yenilemeye %50 hibe desteği devam ederken, yeni kümes yapımına doğrudan hibe desteği sağlanmayacak. Ancak, mevcut bir kümesi olan üreticiler için kapasite artırımı kapsamında ikinci bir kümes yapımına hibe desteği verilecek!
Tarımsal Yatırımlara %50 Hibe Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programının 2025 yılı başvuru sürecini başlattı. Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ (2024/43) ile hibe desteklerine ilişkin detaylar belli oldu.
Başvurular İnternet Üzerinden Yapılacak
Kırsal kalkınmayı desteklemek ve tarıma dayalı yatırımları teşvik etmek amacıyla yürürlüğe giren program kapsamında, %50 hibe desteği sağlanacak. Başvurular, 24 Şubat – 9 Nisan 2025 tarihleri arasında hibedestek.tarimorman.gov.tr adresinden yapılabilecek.
Hibe destekleri kapsamında ekonomik yatırımlarda 20 milyon TL, altyapı yatırımlarında ise 8 milyon TL’ye kadar destek verilecek.
Destek Verilecek Yatırımlar Belli Oldu
Tarımsal üretim ve işleme alanında desteklenecek yatırımlar şu şekilde sıralandı:
• Tıbbi ve aromatik bitkiler, bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması
• Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği
• Kültür mantarı üretimi
• Soğuk hava deposu ve çelik silo yapımı
• Hayvansal ve bitkisel gübre işleme tesisleri
Kırsal ekonomik altyapı kapsamında desteklenecek yatırımlar ise şu şekilde belirlendi:
• Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesi
• Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar
• El sanatları ve katma değerli ürünlerin üretimi
• Tarımsal makine parkları ve bilişim sistemleri yatırımları
• İpek böceği yetiştiriciliği ve su ürünleri yatırımları
Kümes Yatırımları İçin Dikkat Çeken Detay
Bolu özelinde yapılan açıklamada, bir parselde sıfırdan yeni bir kümes yapımına hibe desteği verilmeyeceği belirtildi. Ancak, kapasite artırımı kapsamında parselde mevcut bir kümes bulunması halinde ikinci kümes yapımı için en az 8 milyon TL, en fazla 16 milyon TL’lik proje bedeliyle destek sağlanacak.
Başvuruların eksiksiz ve zamanında yapılması gerektiği vurgulanırken, desteklenecek yatırım konularının il bazında farklılık gösterebileceği ifade edildi. Detaylı bilgi ve uygulama rehberine Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı mevzuattan ulaşılabileceği bildirildi.