Özel Hastaneler İçin Yeni Dönem: Yönetmelik Baştan Aşağı Değişti!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, özel hastanelerin açılışından işletilmesine, denetimlerinden hasta haklarına kadar birçok konuda köklü değişiklikler yapıldı. Artık yalnızca kalite standartları değil, hastanelerin tıbbi işlemleri de sıkı denetime tabi tutulacak.

Özel Hastaneler İçin Yeni Dönem: Yönetmelik Baştan Aşağı Değişti!
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A+ A-

Yenidoğan Çetesi Skandalı Sonrası Değişim Bekleniyordu

Son dönemde ortaya çıkan yenidoğan çetesi skandalının ardından özel hastanelere yönelik denetimlerin sıkılaştırılması bekleniyordu. Yeni yönetmelikle birlikte, hastanelerin her yıl 3 kez yapılan denetimlerinde sadece kalite standartlarına değil, her branş için oluşturulan komisyonlar aracılığıyla tıbbi işlemlerin içeriğine de bakılacak.

Özel Hastanelerde Klinik Devri Yasaklandı

Yeni yönetmelik kapsamında özel hastanelerde yataklı servisler ve klinikler gibi bölümlerin üçüncü kişilere devri tamamen yasaklandı. Bu yasağa uymayan hastanelerin ruhsatı iptal edilecek.

Ayrıca, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar veya 1219 sayılı Kanun’un 28. maddesinde sayılan suçlardan hüküm giymiş kişiler özel hastane açamayacak. Kamu görevinden yasaklı kişiler de bu sektörde faaliyet gösteremeyecek.

Akreditasyon Belgesi Şartı Getirildi

Yeni yönetmelikle birlikte bütün özel hastanelerin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale getirildi.
• Hastaneler, ruhsatlandırıldıktan sonra en geç 3 yıl içinde TÜSKA’dan akreditasyon belgesi almak zorunda olacak.
• Bu belge 3 yıl geçerli olacak ve her yıl denetimlerde kontrol edilecek.
• Akreditasyon belgesi alamayan hastaneler, hastaların görebileceği bir yerde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibaresi bulunan bir tabela asmak zorunda kalacak.

Hasta Hakları İhlaline Anında Müdahale Edilecek

Yeni düzenleme ile hasta haklarının ihlal edilmesi veya kötü muamele tespit edilmesi halinde, ilgili sağlık birimi veya hastanenin tamamının faaliyeti derhal durdurulacak.

Bakanlık ayrıca, hastanelerde hasta memnuniyetine yönelik düzenli bildirimler alacak.

Özel Hastanelere 24 Saat Ambulans Zorunluluğu

Bundan sonra tüm özel hastaneler 24 saat hizmet veren kayıtlı bir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak.

Ayrıca, muayenehanesi olan uzman hekimler, eğer muayenehanelerini kapatırsa, hastanelerin ruhsatlı çalışan hekim sayısına ek olarak özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışabilecek.

Eski Yönetmelik Yürürlükten Kaldırıldı

Bu kapsamlı değişiklikle birlikte, 27 Mart 2002 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenlemeler, özel hastanelerin daha sıkı denetim altında tutulmasını ve hasta güvenliğinin artırılmasını amaçlıyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.