Ateş, 2024 yılı için hedeflenen üniversite-sanayi iş birliği projelerinden yalnızca 6.500’ünün gerçekleştiğini belirterek, performans kriterlerinin daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının artırılmasının önemine değinen Ateş, bu hedeflerin gerçekçi politikalarla desteklenmediği sürece başarıya ulaşılamayacağını ifade etti.
Ekonomik politikalara da eleştiriler yönelten Türker Ateş, mevcut yüksek faiz odaklı programların sanayiyi ve üretimi desteklemekten uzak olduğunu söyledi. Sanayicinin sermayeye ulaşamadığını belirten Ateş, Mehmet Şimşek ve ekibinin uyguladığı ekonomi programından acilen vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ateş, “AR-GE ve inovasyonun Türkiye’nin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu, bu doğrultuda TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerinin artırılması gerektiğini” ifade ederek, sanayisizleşme riskine karşı uyarılarda bulundu.
Konuşmasında, TÜBİTAK’ın ülkenin göz bebeği bir kurum olduğunu vurgulayan Ateş, kurumun daha işlevsel çalışabilmesi için yasal düzenlemelerde eksik kalan noktaların yeniden ele alınmasını önerdi.