Bismillah
- Telegram
Her başlangıcın başlayana, mekana ve zamana dayalı olarak bazı ritüelleri vardır. Güzel dinimiz İslam’da da hayırlı bir işe başlarken besmele ile başlanılması tavsiye edilen ve övülen bir davranıştır.
Besmele kelime olarak “Bismillah” veya “Bismillahirrahmanirrahim” kelimesini telaffuz etmeye denir. Türkçe’ye “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” şeklinde tercüme edilen besmele, bünyesinde gizli bir fiil barındırır. Bu fiil yapacağımız işe göre değişiklik arz eder. Mesela yemek yerken besmele çektiğimizde: Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla yerim/yiyorum demiş oluruz. Su içerken besmele çektiğimizde Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla içerim/içiyorum demiş oluruz. Bir işe besmele ile başlamak Allah’ın Rahman ve Rahim isimlerini hatırlamak ve bu isimlerin tecellisine mazhar olmayı ümit emek bakımından çok değerlidir. Bununla kulluğumuzu hatırlar, her işimizde Allah’a muhtaç olduğumuzu ifade etmiş ve her işimizde onun yardımını talep ettiğimizi ifade etmiş oluruz. Bundan dolayıdır ki besmele sadece hayırlı işlere başlarken söylenir. Haram ve meşru olmayan bir işe başlarken besmele ile başlamak; ben bu haramı ve bu günahı Allah’ın adıyla işliyorum demek olacağından büyük bir günah, hatta bu şekilde davranan kimsenin imanına zarar verecek ciddi bir hatadır.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “besmele ile başlamayan her hayırlı iş bereketsizdir, sonu kesiktir”, “Sizden herhangi biriniz evinin kapısını kapatırken besmele ile kapatsın; besmele ile kapatılan evin içerisine şeytan giremez. Sonra evinizde yediğiniz yemeğin kabının kapağını kapatırken besmele ile kapatın, ya da içtiğiniz suyun kabının kapağını besmele ile kapatın; çünkü besmele ile kapatılan şeye şeytan giremez. Evin sahibi eve girerken besmele çektiyse şeytan ‘burada bizim bu gecelik yatacak yerimiz yok’ der. Bir kişi yemek yemeye besmele ile başlarsa şeytan ‘bize burada yiyecek bir şey yok’ der.” Peygamberimiz (s.a.s.); “Herhangi biriniz yatağa girdiği zaman şöyle desin: “Allahım, senin adını anarak uyurum ve senin adını anarak uyanırım.”
Bu hadis-i Şerifler bize besmelenin önemini ifade etmesi bakımından son derece önemlidir.
Mevlid-i Şerifin müellifi Süleyman Çelebi ne güzel ifade etmiş
Allah âdın zikredelim evvelâ
Vâcib oldur cümle işde her kulâ
Allah âdın her kim ol evvel anâ
Her işi âsân ider Allah anâ
Allah âdı olsa her işin önü
Hergiz ebter olmaya ânın sonu
Her nefesde Allah âdın di müdâm
Allah âdıyle olur her iş tamâm
Kur’an-ı Kerim besmele ile başlar. Alimlerin çoğunluğu surelerin başlarında bulunan besmelelerin o surenin ilk ayeti olduğu görüşündendir. Hz. Osman döneminde çoğaltılan ve çeşitli İslam beldelerine gönderilen mushaflarda surelerin başlarında besmele yazılı idi. Günümüzde de basılan Kur’an-ı Kerimlerde surelerin başlarında besmele yazılıdır. Sadece Tevbe suresi besmelesiz olarak yazılmıştır. Çünkü bu sure besmelesiz olarak nazil olmuştur, Enfal suresinin devamı mahiyetindedir ve müşriklere karşı bir ultimatom içerdiğinden Allah’ın Rahman ve Rahim isimleri mana olarak buraya uygun düşmemektedir.
Allah nasip ederse bu köşede yazacağım yazılarla sizlerle birlikte olacağım. Her işe Allah’ın adını anarak başlamak Sevgili Peygamberimizin sünneti olduğuna ve biz de onun ümmeti olduğumuza göre bizim içinde söze besmele ile başlamanın uygun olacağını düşünerek Göynük Gazetesindeki sizlerle olan bu buluşmamın ilk sayısına besmele ile başlamak istedim. Rabbim buradaki buluşmalarımızı hayırla başlayıp hayırla tamamlamayı nasip etsin.