AYLARIN SULTANI, KALPLERİN İLACI; RAMAZAN-I ŞÊRİF

- Telegram
Merhaba kıymetli okurlar;
Gözlerimizin nuru, ruhlarımızın, bedenlerimizin ve kalplerimizin ilacı mübarek Ramazan ayına kavuşmamıza sayılı günler kaldı. Bu mübarek ayın önemi nedir? Oruç ibadetinin önemi ve bizlere faydaları nelerdir? Kur'an-ı Kerim'de orucun yeri nedir? Oruç bizler için neyi ifade ediyor?
•
O minâreler ki, şimdi her biri,
Arş’a tevhîd yazan, kalemler gibi,
Bir başka nakşeder, kalbe tekbiri,
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
Oruçların ecri, Hakk’tan biçilir,
Kadir gecesinde, gökler geçilir,
O gece cennette, mekân seçilir,
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
Hoşgeldin! Beşerin gönül köşküne,
Şahid ol ki; ibâdetler meşkine,
Ve Hazreti Muhammed’in aşkına
Hoşgeldin.. Ey onbir ayın sultanı.
-Cengiz Numanoğlu
•
ORUÇ İBADETİ NEDİR?
Oruç, İslam dininin beş temel şartından biri olup, insanın hem bedenen hem de ruhen arınmasını sağlayan, kalplerin pasını silen çok kıymetli bir ibadettir. Ramazan ayında farz kılınan bu ibadet, bizlere sabrı ve şükrü öğretir ve Allah'a olan bağlılığımızı artırır. Oruç sadece aç ve susuz kalmak değil; nefislerimizin terbiyesi, iradelerimizin kuvvetlenmesi ve manevi olarak yükselişimizin anahtarıdır. Evlerimizin ve sofralarımızın bereket kaynağıdır.
Ramazan ayında yaptığımız bu kıymetli ibadet, kalplerimize huzur, ruhlarımıza ve bedenlerimize sıhhât ve afiyet kazandırır.
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de oruç ibadeti ile ilgili birçok ayet bulunmaktadır;
Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.
(Bakara/183)
Buyurulmakta ve oruç ibadetinin önceki ümmetlere de farz kılındığı bizlere bildirilmektedir. Oruç, kulun kendini Allah'a daha yakın hissetmesine ve takva sahibi olmasına yardımcı olur. Bir başka ayette ise;
(Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır). Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız, (eğer bilirseniz)sizin için daha hayırlıdır.
(Bakara/184)
Buyurulmakta ve oruç tutamayanlar için kolaylık sağlanırken, orucun sağladığı manevi ve fiziksel faydalar da bizlere öğretilmektedir.
ORUÇ İBADETİNİN RUHSAL VE FİZİKSEL FAYDALARI;
Oruç, insanın ruhunu arındıran bir ibadettir. İnsan, gün boyunca yeme-içmeden uzak durarak sabrı öğrenir, iradesini güçlendirir ve Allah'a olan teslimiyetini artırır. Açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu bizzat tecrübe ederek, muhtaç olanların halini daha iyi anlar ve empati duygusunu geliştirerek nimetlerin kıymetini daha iyi idrak eder. Oruç aynı zamanda bizleri kötü alışkanlıklardan ve kötülüklerden uzaklaştırarak nefislerimizi terbiye eder. Fiziksel faydaları açısından ise; Oruç, sindirim sistemine dinlenme fırsatı sunar, vücudumuzda ki toksinleri atmamızı sağlar ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Tıp bilimi de orucun sağlık üzerinde ki olumlu etkilerini kanıtlamaktadır; metabolizmayı düzenler, hücre yenilenmesini destekler, mide ve bağırsak sağlığını dengeler.
Oruç, insana sabrı öğretir. Gün boyu aç ve susuz kalmak insanın kendi sınırlarını keşfetmesini sağlar. Zorluklara karşı dayanıklılık kazandırır ve iradeyi güçlendirir. Aynı zamanda sahip olunan nimetlerin kıymetini göstererek, şükretmeyi de öğretir. Nimetlere karşı daha dikkatli ve bilinçli olmayı öğretirken israftan kaçınma şuurunu da pekiştirir.
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de;
Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).
(Bakara/185)
Buyurulmakta, orucun Allah tarafından bir yük değil, aksine bir kolaylık ve insanın faydasına sunulan bir nimet olduğuna işaret edilmektedir.
ORUÇ BİR DÖNÜŞÜM VE ÖĞRENİM SÜRECİDİR;
Oruç, insanın ruhunu ve bedenini arındıran, manevi olarak yükselterek Allah'a yakınlaşmayı sağlayan kıymetli bir ibadettir. Oruç sadece aç ve susuz kalmak değil, kötü alışkanlıklardan sıyrılmak, sabrı öğrenmek ve şükrümüzü pekiştirmek için de büyük bir vesiledir. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de de bildirildiği üzere oruç tutmanın bizlere olan faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v), Ramazan ayının kıymeti ve oruç ibadetinin değerini birçok hadis-i şerifinde vurgulamıştır;
“Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucunu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de orucunun sevabı ile Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.”
(Buhari, Savm, 2)
“Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.”
(Müslim, Sıyam 2)
“Oruç tutun. Şüphesiz oruç cehennem ateşine ve dünyanın kötülük ve musibetlerine karşı kalkandır."
(Camiü's-Sağir, 4/212)
“Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.”
(Tirmizi, Cihad 3)
“Oruç sabrın yarısıdır.”
(İbn Mace, Sıyam 44)
Buyurmuşlar, Ramazan ayını sadece bir oruç ayı olarak değil, aynı zamanda rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olarak tanımlamışlardır.
Bu mübarek ayda, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa ( s.a.v)'in tavsiyelerine uyarak orucumuzu en güzel şekilde tutmalı, ibadetlerimizi düzenli ve eksiksiz yapmaya gayret göstermeliyiz. Ramazan ayı, sadece bir ibadet ayı değil, aynı zamanda ruhsal bir yükseliş ve toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ayıdır. Allah bizleri bu mübarek ayın bereketinden ve maneviyatından en güzel şekilde faydalanan kullarından eylesin.
Yazımı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)'in şu duası ile bitirmek istiyorum;
Allâhʼım! Receb ve Şâban’ı bize mübârek eyle! Bizi Ramazan’a kavuştur (mülâkî eyle).”
(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)
•
Bu mübarek ayda dualarımız müşterek, kalplerimiz bir olsun.
Allah'ın rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun..
Eksik ve kusurlarımız affola..
Sevgi ve saygılarımla..
HAYIRLI RAMAZANLAR...